لایه برداری پوست چیست؟ اثرات کرم لایه بردار پوست
لایه برداری پوست
لایه برداری پوست فرآیند حذف سلول های مرده پوست از سطح آن است که می تواند ظاهر و سلامت پوست را بهبود بخشد. لایه برداری را می توان به صورت مکانیکی، با استفاده از اسکراب ها یا ابزارهای ساینده، یا به صورت شیمیایی، با استفاده از فرمول هایی که حاوی اسیدها یا آنزیم هایی است که سلول های مرده پوست را حل کرده و از بین میبرند، انجام داد. لایه برداری می تواند برای انواع مختلف پوست و نگرانی ها مانند خشکی، تیرگی، آکنه، مسدود شدن منافذ، پیگمانتاسیون و علائم پیری مفید باشد. با این حال، لایه برداری همچنین دارای معایبی بالقوه است، مانند تحریک، خشکی، حساسیت و آسیب ناشی از نور خورشید، اگر به دفعات یا بیش از حد خشن انجام شود. بنابراین، مهم است که نوع و دفعات لایه برداری مناسب را برای پوست خود انتخاب کنید و اقدامات احتیاطی مناسب را رعایت کنید.
در این مقاله با ملیس بیوتی به بررسی بیشتر این که لایه برداری پوست چیست و اثرات کرم لایه بردار پوست می پردازیم.
لایه برداری پوست چیست؟
لایه برداری پوست فرآیند حذف سلولهای مرده پوست از سطح پوست است که میتوانند به مرور زمان جمع شوند و باعث تیرگی، خشکی، مسدود شدن منافذ پوست و بافت ناهموار شوند. لایه برداری میتواند با آشکار کردن پوست شاداب و صاف زیر آن، افزایش نفوذ محصولات مراقبت از پوست و تحریک تولید سلولهای جدید پوست، به بهبود ظاهر و سلامت پوست کمک کند.
دو نوع لایه برداری اصلی وجود دارد: فیزیکی و شیمیایی. لایه برداری فیزیکی شامل استفاده از اسکراب، براش یا ابزاری برای پاک کردن دستی سلولهای مرده پوست است. لایه برداری شیمیایی شامل استفاده از محصولی است که حاوی اسیدها، آنزیمها یا سایر موادی است که پیوندهای بین سلولهای مرده پوست و پوست را حل میکند و به آنها اجازه میدهد به راحتی شسته شوند.
کرم لایه بردار چیست؟
کرم لایه بردار نوعی لایه بردار شیمیایی است که به شکل کرم، لوسیون یا ژل تولید میشود و میتوان آن را روی پوست مالیده و برای مدت معینی روی پوست گذاشت و یا بلافاصله شستشو داد. کرم لایه بردار حاوی موادی است که به آرامی سلولهای مرده پوست را بدون ایجاد ساییدگی یا تحریک از بین میبرد.
این یک کرم یا مرطوب کننده است که حاوی یک لایه بردار شیمیایی مانند آلفا هیدروکسی اسیدها (AHAs)، بتا هیدروکسی اسیدها (BHAs)، پلی هیدروکسی اسیدها (PHAs) یا آنزیمها است. کرم لایه بردار میتواند جذب و اثربخشی سایر محصولات مراقبت از پوست را افزایش داده و همچنین تولید کلاژن را تحریک کند. با این حال، در صورت استفاده مکرر یا در غلظتهای بالا، میتواند اثرات منفی مانند تحریک، خشکی، حساسیت و آسیب نور خورشید را نیز به همراه داشته باشد. بنابراین استفاده ایمن و مؤثر از کرم لایه بردار با رعایت دستورالعملها، انجام تست پچ، شروع کم و همراه با مرطوب کننده و ضدآفتاب ضروری است.
ترکیبات کرم لایه بردار
برخی از ترکیبات رایج موجود در کرم لایه بردار عبارتند از:
آلفا هیدروکسی اسیدها (AHAs)
این ترکیبات اسیدهای محلول در آب هستند که از میوهها، نیشکر یا شیر به دست میآیند. آنها با شکستن ماده چسب مانندی که سلولهای مرده پوست را در کنار هم نگه میدارد باعث میشوند که این سلولهای مرده راحتتر از بین بروند. برخی از نمونههای AHA ها عبارتند از اسید گلیکولیک، اسید لاکتیک، اسید ماندلیک و اسید سیتریک. AHA ها برای انواع پوستهای نرمال تا خشک مناسب هستند و میتوانند به بهبود علائم پیری، آسیبهای ناشی از نور خورشید، هیپرپیگمانتاسیون و رنگ ناهموار پوست کمک کنند.
اسیدهای بتا هیدروکسی (BHAs)
بتا هیدروکسیها اسیدهای محلول در روغن هستند که از پوست درخت بید، اسید سالیسیلیک و ترکیباتی از این قبیل به دست میآیند. آنها با نفوذ عمیقتر به منافذ و حل کردن چربی اضافی و مواد زائد که میتوانند باعث آکنه و جوش شوند، پوستی صاف برای شما ارمغان میآورند. برخی از نمونههای BHA ها عبارتند از اسید سالیسیلیک، بتائین سالیسیلات و اسید تروپیک. BHA ها برای انواع پوستهای چرب، مختلط و مستعد آکنه مناسب هستند و میتوانند به رفع التهاب، قرمزی و کوچک شدن منافذ کمک کنند.
پلی هیدروکسی اسیدها (PHAs)
این ترکیبات نسل جدیدتری از اسیدها هستند که شبیه به AHA هستند، اما ساختار مولکولی بزرگتری دارند که مانع از نفوذ بیش از حد آنها به عمق پوست میشود. آنها لایه برداری ملایم سطح پوست، بدون ایجاد تحریک یا حساسیت را به همراه دارند. چند نمونه از PHA ها گلوکونولاکتون، لاکتوبیونیک اسید و گالاکتوز هستند. PHA ها برای انواع پوستهای حساس و خشک مناسب هستند و میتوانند به هیدراتاسیون، خاصیت ارتجاعی و محافظت آنتی اکسیدانی کمک کنند.
آنزیمها: پروتئینهایی هستند که از میوهه و سبزیجات به دست میآیند. نمونه هایی از آنزیم ها عبارتند از: پاپائین (از پاپایا)، بروملین (از آناناس)، کدو تنبل و انار. آنزیمها برای انواع پوست مناسب هستند و میتوانند به درخشندگی، شفافیت و صافی پوست کمک کنند.
تعداد دفعات استفاده از کرم لایه بردار به نوع پوست شما بستگی دارد:
پوست خشک یا حساس: یک یا دو بار در هفته معمولا کافی است.
پوست معمولی: دو تا سه بار در هفته کافی است.
پوست چرب و مستعد آکنه: شما ممکن است به استفاده از لایه برداری بیشتر، تا چهار بار در هفته نیاز داشته باشید
بهتر است از دفعات و میزان کم شروع کنید و ببینید پوست شما چگونه واکنش نشان میدهد. اگر هر گونه تحریک، قرمزی یا خشکی را تجربه کردید، ممکن است لازم باشد دفعات لایه برداری را کاهش دهید یا از یک محصول ملایمتر استفاده کنید.
اثرات لایه برداری پوست
کرم لایه بردار بسته به نوع، دفعات و شدت استفاده می تواند اثرات مثبت و منفی بر روی پوست داشته باشد. برخی از اثرات عبارتند از:
اثرات مثبت کرم لایه بردار
پوست صاف تر، روشن تر وشفاف تر
کرم لایه بردار میتواند به حذف لایه کدر و خشن سلولهای مرده پوست کمک کند و پوست شاداب و صاف زیر آن را نمایان کند. همچنین میتواند آن را درخشانتر و جوانتر نشان دهد. کرم لایه بردار میتواند به کوچک کردن منافذ و جلوگیری از تشکیل آکنه، جوشهای سرسیاه و سرسفید کمک کند و پوست را شفافتر و تمیزتر نشان دهد.
افزایش جذب محصول
کرم لایهبردار میتواند به بهبود نفوذ سایر محصولات مراقبت از پوست مانند مرطوبکنندهها، سرمها و محصولات دیگر کمک کند و راه را برای رسیدن آنها به لایههای عمیقتر پوست باز کند. این میتواند اثربخشی و مزایای محصولات را افزایش دهد و به آنها اجازه دهد تا مواد فعال خود را به طور موثرتری جذب پوست کنند.
افزایش تولید کلاژن
کرم لایهبردار میتواند به تحریک تولید سلولهای جدید پوست کمک کند، که همچنین میتواند سنتز کلاژن، پروتئینی که به پوست ساختار، استحکام و خاصیت ارتجاعی میدهد، افزایش دهد. تولید کلاژن به طور طبیعی با افزایش سن کاهش مییابد و منجر به چین و چروک، افتادگی و کاهش حجم میشود. کرم لایه بردار میتواند به مقابله با این روند و حفظ ظاهر جوان پوست کمک کند.
اثرات منفی کرم لایه بردار
تحریک، خشکی و حساسیت بالقوه
کرم لایه بردار میتواند عوارض جانبی مانند قرمزی، سوزش، سوزش، خارش، پوسته پوسته شدن و سفت شدن پوست ایجاد کند، به خصوص اگر بیش از حد یا به صورت شدید استفاده شود. کرم لایه بردار همچنین میتواند چربی و رطوبت طبیعی پوست را از بین ببرد و آن را مستعد خشکی، کم آبی و حساسیت کند، عملکرد سد دفاعی پوست را مختل کند و آن را در برابر عفونتها، التهابها و واکنشها آسیبپذیرتر کند.
آسیب ناشی از آفتاب
کرم لایه بردار میتواند پوست را نسبت به نور خورشید حساستر کند، زیرا لایه محافظ سلولهای مرده پوست را که به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی عمل میکند، از بین میبرد. این میتواند خطر آفتاب سوختگی، لکههای خورشیدی، پیری زودرس و سرطان پوست را افزایش دهد. بنابراین به هیچ عنوان پس از استفاده از کرمهای لایه بردار استفاده از یک ضدآفتاب با طیف محافظتی بالا را فراموش نکنید.
جمعبندی
لایه برداری یک مرحله ضروری در هر روتین مراقبت از پوست است که فواید زیادی را برای داشتن پوستی سالم تر و درخشان تر ارائه میدهد. با درک انواع مختلف لایه برداری، تنظیم روتین لایه برداری خود با نوع پوستتان و جای آن در روتین کلی مراقبت از پوست خود، می توانید زیبایی و سلامت را به پوست خود بازگردانید.